Cum influențează rănile copilului interior relațiile de cuplu

❓Tu, cand erai doar o copilă, ai auzit de la părinții tăi aceste cuvinte de încurajare simple, însă fundamentale pentru modul în care vei experimenta apoi, de-a lungul vieții, relațiile cele mai apropiate?

🤦‍♀️ Exemplul de manifestare a iubirii pe care îl primim de la părinți în copilărie ne face să alegem apoi alături de noi oameni cu care trăim cam aceeași gamă de emoții pe care am trăit-o în copilărie, in relația cu parinții.


🤦‍♀️ Chiar dacă părinții ne iubesc, graba, grijile și problemele sau chiar mediul mai “rece” afectiv în care au crescut ei înșiși este posibil să îi fi făcut, în mod paradoxal, pe acei părinți iubitori, să nu își exprime și manifeste deschis afecțiunea, să își arate înțelegerea și sprijinul mult mai puțin decât am fi avut nevoie pentru a ne umple rezervorul de iubire și incredere in sine (și în viață) ca și copii în plină formare.

Există o vorbă la români, care spune că “pe copii să îi mângâi doar în somn”, iar în mentalitatea comunistă în care mulți dintre noi am crescut, aceasta era norma… Cu ce preț însă?

Când privim pozele de pe social media, pare că trăim intr-o lume perfecta, iar viața oamenilor e numai zâmbet și iubire.


Si totuși, dacă ar fi să privești lumea prin ochii unui copilaș, ce ai vedea?

Există multe moduri prin care ii neglijăm pe cei pe care îi iubim, adeseori fără să vrem.

Poate că ai trăit și tu cândva singurătatea acestui copilas, chiar in sânul familiei tale, care de fapt te iubea.
Să nu facem din iubire doar un sentiment de fond, generalizat, să fim atenți și prezenți, să punem suflet în fiecare moment și în fiecare interacțiune, căci neglijența lasă urme care rănesc, care ne fac mult mai tematori, iar acele răni deformează atât capacitatea noastră de a primi și de a dărui iubire, cât și modul în care percepem lumea și viața, lasandu-ne mai săraci…

❤ Dacă te intrebi cum poți schimba în bine ceea ce trăiești în relații, răspunsul este aproape întotdeauna nu terapia de moment, in cuplu, ci să îți oferi șansa să te intorci către tine însăți, să vindeci rănile emoționale care te-au marcat, să conștientizezi și să alchimizezi emoțiile dureroase blocate și să îți transformi astfel percepția despre iubire.

Vei trece natural de la codependență la libertate și încredere în sine.

Alina Dospinescu
Psiholog

Author: Alina Dospinescu

Psiholog, trainer si Specialist in Academia Femeilor, Alina ajuta femeile sa se deschida fata de energia sacra a feminitatii si sa faca din viata in trup de femeie o binecuvantare pentru sine si pentru cei dragi. In calitate de facilitator de workshopuri si Grupuri pentru femei, ofera nu doar consilere si ghidare prin exercitii practice de feminitate (fata in fata si online), ci si caldura sufleteasca si incredere in sine femeilor cu care lucreaza, pentru ca stie ca orice transformare porneste in primul rand din inima. Alina aduce bucurie, iubire, transformare si o scanteie de magie divina in viata femeilor ce aleg sa descopere feminitatea lor unica si fascinanta in minunatul cadru al Grupurilor de Feminitate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: